LAB-INVEST
 



ŚRUTOWNIKI
LICZBA OPADANIA
GLUTEN INDEX
INFRAMATIC SYSTEM
DA 7200/7250
DA 7300 IN-LINE
DA 7400 ON-LINE
AQUAMATIC 5200
RAPID VISCO ANALYZER
ANALIZATOR TEKSTURY
ANALIZATOR OBJĘTOŚ˜CI
SKCS
AKCESORIA



FARINOGRAPH
EXTENSOGRAPH
AMYLOGRAPH
VISCOGRAPH
MVAG
SEDIMAT
QUADRUMAT
MŁYN NOŻOWY
MT-C



aokinmycontrol



WAGI I WAGOSUSZARKI

O NAS | NOWOŚCI | PORADY | PROSPEKTY | KONTAKT | LINKI
przygotowanie próby | pomiar wilgotności | aktywność enzymatyczna | analizy w technice NIR | analizy reologiczne | gluten i jego ocena | liczba sedymentacji | analiza pojedynczego ziarniaka | cechy mechaniczne ziarna | analiza mykotoksyn | analiza tekstury | analiza objętości

// strona główna / liczba sedymentacji

Liczba sedymentacji wg Zeleny'ego

W skupie zbóż parametr ten ostatnio zastąpił powszechnie stosowaną rozpływalność glutenu w pszenicy. Oznaczany w technice NIR pozwala na zgrubną ocenę jakości przyjmowanej pszenicy. Metoda referencyjna pozwala ze znacznie większa precyzją oznaczyć ten użyteczny parametr, jednakże wymaga standardowego przemiału próby ziarna, zaplecza w postaci szkła laboratoryjnego, specjalistycznej wytrząsarki i zestawu odczynników chemicznych.

Ten masowo stosowany w krajach UE parametr ma jednak pewien mankament: liczba sedymentacji jest skorelowana z zawartością białka na poziomie r = 0.70, co oznacza, że wysokobiałkowy materiał może mieć "z definicji" wysoką liczbę sedymentacji, co z kolei nie zawsze odpowiada jego faktycznej jakości.

Kliknij na:

Inframatic System Pertena
Sedimat Brabendera

   

LAB-INVEST, Poznań 60-681, os. B. Chrobrego 15/150, tel. (+61) 8223 929
BIURO HANDLOWE, 60-185 Skórzewo k. Poznania, ul. Bazyliowa 3
tel./fax (+61) 2235 173, 2235 174