LAB-INVEST
 



ŚRUTOWNIKI
LICZBA OPADANIA
GLUTEN INDEX
INFRAMATIC SYSTEM
DA 7200/7250
DA 7300 IN-LINE
DA 7400 ON-LINE
AQUAMATIC 5200
RAPID VISCO ANALYZER
ANALIZATOR TEKSTURY
ANALIZATOR OBJĘTOŚ˜CI
SKCS
AKCESORIA



FARINOGRAPH
EXTENSOGRAPH
AMYLOGRAPH
VISCOGRAPH
MVAG
SEDIMAT
QUADRUMAT
MŁYN NOŻOWY
MT-C



aokinmycontrol



WAGI I WAGOSUSZARKI

O NAS | NOWOŚCI | PORADY | PROSPEKTY | KONTAKT | LINKI
przygotowanie próby | pomiar wilgotności | aktywność enzymatyczna | analizy w technice NIR | analizy reologiczne | gluten i jego ocena | liczba sedymentacji | analiza pojedynczego ziarniaka | cechy mechaniczne ziarna | analiza mykotoksyn | analiza tekstury | analiza objętości

// strona główna / gluten i jego ocena

Gluten i jego ocena

Aktualne modele kalibracyjne analizatorów NIR pozwalają jedynie przewidzieć ilość mokrego glutenu w pszenicy oraz jej przetworach, jednakże nie mówią o faktycznej wydajności tego parametru w procesie fizycznego wymywania

Ponieważ analizatory NIR zasadniczo przewidują ilość mokrego glutenu z zawartości białka, częste są przypadki błędnej interpretacji, gdyż gluten z wysokobiałkowej pszenicy paszowej może okazać się niemożliwy do wymycia.

Glutomatic - Gluten Index wg Pertena pozwala w sposób szybki i referencyjny określić faktyczną wydajność glutenu poprzez wymywanie skrobi w 2% NaCl.

Otrzymany gluten poddany zostaje również jakościowej ocenie mechanicznej, określanej poprzez tzw. Gluten Index.

To, jakie spożywamy pieczywo w ogromnej mierze zależy od wydajności mokrego glutenu i jego jakości w mące pszennej.

Kliknij na:

Glutomatic firmy Perten

   

LAB-INVEST, Poznań 60-681, os. B. Chrobrego 15/150, tel. (+61) 8223 929
BIURO HANDLOWE, 60-185 Skórzewo k. Poznania, ul. Bazyliowa 3
tel./fax (+61) 2235 173, 2235 174