LAB-INVEST
 



ŚRUTOWNIKI
LICZBA OPADANIA
GLUTEN INDEX
INFRAMATIC SYSTEM
DA 7200/7250
DA 7300 IN-LINE
DA 7400 ON-LINE
AQUAMATIC 5200
RAPID VISCO ANALYZER
ANALIZATOR TEKSTURY
ANALIZATOR OBJĘTOŚ˜CI
SKCS
AKCESORIA



FARINOGRAPH
EXTENSOGRAPH
AMYLOGRAPH
VISCOGRAPH
MVAG
SEDIMAT
QUADRUMAT
MŁYN NOŻOWY
MT-C



aokinmycontrol



WAGI I WAGOSUSZARKI

O NAS | NOWOŚCI | PORADY | PROSPEKTY | KONTAKT | LINKI
przygotowanie próby | pomiar wilgotności | aktywność enzymatyczna | analizy w technice NIR | analizy reologiczne | gluten i jego ocena | liczba sedymentacji | analiza pojedynczego ziarniaka | cechy mechaniczne ziarna | analiza mykotoksyn | analiza tekstury | analiza objętości

// strona główna / Brabender / Farinograph

Farinograph-AT

Farinograph-AT

Zgodny z PN-ISO 5530-1 , pracujący przy prędkości 0-200 obr./min zestaw (dynamometr z napędem + miesiarka + termostat), służący do pomiaru odporności ciasta na stałe, mechaniczne ścinanie.

Następca produkowanego od ponad 10 lat Farinographu-E. Urządzenie wyposażone jest w zintegrowany, termostatowany zbiornik i automatyczny system dozowania wody do miesiarki, wyeliminowano w ten sposób stosowanie szklanej biurety, wyskalowanej w jednostkach wodochłonności. Nowoczesna konstrukcja z tensometrycznym dynamometrem elektronicznym oraz konwerterem gotowym do podłączenia z komputerem typu PC pozwala na bardzo precyzyjną analizę oraz gromadzenie, przetwarzanie i wydruk uzyskanych informacji.

Otrzymany w wyniku testu FARINOGRAM przedstawia kompletny, graficzny obraz charakterystyki jakościowej mąki pszennej, w szczególności, dokładne określenie jej zdolności absorpcji wody przy określonej konsystencji ciasta.

Farinogram
Farinogram 2


Interpretacja FARINOGRAMU umożliwia określenie stopnia odporności mechanicznej w procesie miesienia w jednostkach farinograficznych (Brabender Units)

Całkowicie automatyczny podział wykresu na poszczególne elementy, przy zadanych parametrach analizy pozwala na określenie pojedynczych czynników które odzwierciedlają rzeczywistą charakterystykę technologiczną mąki pszennej, takich jak :

  • wodochłonnosci w %
  • wzrostu ciasta w jednostce czasu (minutach)
  • stabilności w minutach
  • rozmiękczenia
  • liczby jakościowej

Oprogramowanie do zarządzania systemem oraz do obróbki analiz rozbudowano o moduły korelacyjne umożliwiające porównywanie wielu farinogramów a także o funkcje zapewniające możliwość samodzielnego kształtowania parametrów pracy (obroty, temperatura) urządzenia podczas analizy. W stosunku do poprzednika zwiększono zakres operacyjny systemu wagowego do wartości 20 Nm, co umożliwia pracę na wielu dostępnych przystawkach, z miesiarkami planetarnymi dużej pojemności do analizy mąk żytnich włącznie.

Miesiarki do Farinographu
GŁOWICA MIESZAJĄCO - POMIAROWA typ 300 H
- model No 8 275 04

Standardowa głowica niezbędna do przygotowania ciasta i otrzymania farinogramu a także do dalszych analiz ekstensograficznych. Kalibrowana, z wyjmowanymi ostrzami typu sigma wykonanymi ze stali nierdzewnej, pojemność czaszy miksujacej 300 g. Termostatowana zewnętrznie. Wyposazenie dodatkowe : termometr 0 - 50°C, zestaw połączeń

GŁOWICA MIESZAJĄCO - POMIAROWA typ 50
- model No 8 206 04

Standardowa głowica niezbędna do przygotowania ciasta i otrzymania farinogramu. Kalibrowana, z ostrzami typu sigma wykonanymi ze stali nierdzewnej. Pojemność czaszy miksującej 50 g. Termostatowana zewnętrznie. Wyposażenie dodatkowe : termometr 0 - 50°C, zestaw połączeń

TERMOSTAT CYRKULACYJNY T 150 E
- całkowicie elektroniczny, z wbudowanym systemem chłodzącym.

zakres zmian temperatury: + 20 do + 100 °C
z dokładnością: +/- 0.02 °C
zdolność grzewcza: 2000 W

   

LAB-INVEST, Poznań 60-681, os. B. Chrobrego 15/150, tel. (+61) 8223 929
BIURO HANDLOWE, 60-185 Skórzewo k. Poznania, ul. Bazyliowa 3
tel./fax (+61) 2235 173, 2235 174