LAB-INVEST
 



ŚRUTOWNIKI
LICZBA OPADANIA
GLUTEN INDEX
INFRAMATIC SYSTEM
DA 7200/7250
DA 7300 IN-LINE
DA 7400 ON-LINE
AQUAMATIC 5200
RAPID VISCO ANALYZER
ANALIZATOR TEKSTURY
ANALIZATOR OBJĘTOŚ˜CI
SKCS
AKCESORIA



FARINOGRAPH
EXTENSOGRAPH
AMYLOGRAPH
VISCOGRAPH
MVAG
SEDIMAT
QUADRUMAT
MŁYN NOŻOWY
MT-C



aokinmycontrol



WAGI I WAGOSUSZARKI

O NAS | NOWOŚCI | PORADY | PROSPEKTY | KONTAKT | LINKI
przygotowanie próby | pomiar wilgotności | aktywność enzymatyczna | analizy w technice NIR | analizy reologiczne | gluten i jego ocena | liczba sedymentacji | analiza pojedynczego ziarniaka | cechy mechaniczne ziarna | analiza mykotoksyn | analiza tekstury | analiza objętości

// strona główna / Perten / Gluten Index System

Gluten Index System

- zestaw urządzeń do oznaczania ilości mokrego glutenu oraz jego jakości w pszenicy i mące pszennej. W skład zestawu wchodzą: Glutomatic 2200 oraz wirówka typ 2015.
Gluten Index System
Wymagana masa próby: 2 x 10 (+/- 0.01g) na obie komory robocze. Zagniatanie ciasta oraz wymywanie skrobi 2% roztworem NaCl przebiegają automatycznie w jednej sekwencji, w czasie 5 minut. Odwirowanie uformowanego glutenu odbywa się na specjalnej konstrukcji kasetach sitowych, przy obrotach 6000 +/- 5 obr./min. Siła odśrodkowa, powoduje wysuszenie i rozdzielenie glutenu na dwie frakcje, których proporcja mas pozostaje w ścisłym związku z jego jakością (właściwościami mechanicznymi, elastycznością).

Łączna masa obu frakcji pomnożona przez 10 daje ilość mokrego glutenu (%), natomiast stosunek masy frakcji która nie przeszła przez sito do łącznej masy obu frakcji pomnożona przez 100 daje bezwymiarowy Gluten Index - wyróżnik jakościowy glutenu. Gluten Index, z definicji, waha się w zakresie od 0 dla glutenu całkowicie nieprzydatnego do 100 jednostek dla glutenu "zbyt mocnego".

Łączny czas wykonania oznaczenia: ok 10 minut z podaniem ilości mokrego glutenu oraz jego wyróżnika jakościowego - Indeksu Glutenu.

Gluten Index System, wyposażony dodatkowo w śrutownik młotkowy Lab Mill 120 lub 3100, jest szczególnie zalecany dla punktów przyjęcia ziarna, do szybkiej oceny jakości skupowanego surowca w systemach regulacji płatności oraz segregacji materiału w magazynach zbożowych.

Gluten Index System może zostać doposażony w specjalnie zaprojektowaną suszarkę Glutork 2020, co umożliwia uzyskanie w temp 150 °C, między teflonowymi okładzinami, tzw. glutenu suchego.

Glutomatic-Gluten Index oraz Lab Mill 120/3100 spełniają wymagania normy ICC 155 oraz PN-EN ISO 21415-2:2008.

  • pobierz prospekt Gluten Index System
  • pobierz prospekt dotyczący metody Gluten Index

   

LAB-INVEST, Poznań 60-681, os. B. Chrobrego 15/150, tel. (+61) 8223 929
BIURO HANDLOWE, 60-185 Skórzewo k. Poznania, ul. Bazyliowa 3
tel./fax (+61) 2235 173, 2235 174